torstai 7. helmikuuta 2013

Jos olet lähdössä vaihtoon


Kokoan nyt tähän vielä hieman käytännönasioita.

Vaihtoon hakeminen oli erittäin helppoa. Hain ensin vaihtopaikkaa omalta laitokseltani ja saatuani sen täytin Internet-hakemuksen vaihtoyliopistoon. Suosittelen kaikkia vaihtoonlähtijöitä osallistumaan yliopiston vaihtoinfoon ja lukemaan läpi Vaihtoon lähtijän muistilistan. Näistä saa paljon tietoa asioista, jotka täytyy hoitaa ennen vaihtoon lähtöä, vaihdon aikana ja sen jälkeen. Opintosuunnitelman laatiminen Glasgow'n yliopistoon oli helppoa. Ainakin kemian alalla heillä on käytössä systeemi, jossa valitaan vain tietty vuosi ja kaikki samaa vuotta opiskelevat tekevät samat kurssit.

Asuntoni löysin siis erään asuntovälityssivun kautta http://www.glasgowpad.org/. Asuin erään naisen omakotitalossa hänen kanssaan. Talo oli uusi ja hyvässä kunnossa. Ainoa haittapuoli oli, että se oli melko kaukana yliopistosta ja keskustasta ja jouduin joka päivä käyttämään bussia. Tätä varten hankin ZoneCardin http://www.spt.co.uk/travelcards/zonecard/. Pelkkä bussikortti olisi tullut halvemmaksi, mutta halusin välillä käyttää myös junia ja metroa. Olisin saanut asunnon myös yliopiston asuntolasta, mutta sain tietää tästä vasta, kun olin jo kirjoittanut vuokrasopimuksen. Suosittelen tutustumaan Glasgow'n yliopiston Internet-sivuun http://www.gla.ac.uk/international/support/costofliving/, jossa on myös tietoa asumisesta ja muista käytännönasioista.

Lensin Edinburghiin Ryanairilla ja menin sieltä bussilla Glasgow'hun. Ryanair ei lennä talvisin ollenkaan Edinburghiin, mutta paluumatkalla menimme Johannan kanssa muutamaksi päiväksi Lontooseen ja lensimme sieltä Suomeen Ryanairilla.

Opiskelu Glasgow'ssa oli hyvin erilaista kuin Suomessa. Yliopistolla oltiin lähes joka päivä yhdeksästä viiteen ja tämän lisäksi piti tehdä vielä läksyjäkin. Opintoihin tottuminen oli melko vaikeaa, kun on tottunut Suomen vapaaseen opiskelujärjestelmään, jossa vastuu opintojen etenemisestä on täysin opiskelijalla itsellään. Ennen opiskelujen aloittamista kävin juttelemassa opinto-ohjaajalleni, joka ilmoitti minut kaikille kolmannen vuoden kursseille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti